Sık Sorulan Sorular

Hastamı, MR çekimine getirmeden önce ne gibi hazırlıklar yapmam gerekiyor?
  • Hasta sahibinden önce MR talep formunu doldurması gerekmektedir. Bu formu gerekli belgeler sayfasından indirebilirsiniz.
  • Daha önce operasyon geçirmiş, metal implant, protez veya mikroçip uygulanan   hayvanlarda bu cisimler MR sinyallarini bozucu etki yapabileceğinden (sağlık   yönünden bir sorun yaratmayacaksa) cerrahi müdahale ile çıkartılması istenebilir.
  • Evcil hayvanınız MR çekimine gelmeden 3-4 saat öncesi yemek ve su vermeyi kesmelisiniz.
  • Evcil Hayvanınızın daha önce geçirmiş olduğu hastalıkları, ameliyat olmuşsa nereden nasıl bir ameliyat geçirdiği. Herhangi bir ilaç kullanımı devam ediyorsa (kalp,epilepsi, diğer ilaçlar) mutlaka bilgi  verilmelidir. Bu gibi özellikle epilepsi veya antidepresan ilaçlar bir gün öncesinde verilmesi kesilir.
  • MR çekimine gelmeden önce kimlik, tasma ve varsa kıyafetler çıkartılmalıdır.
Yüksek Gradient 1.5 Tesla MR nedir? Ne gibi avantajları var?

1,5 Tesla MR görüntüleme sistemi, hızlı ve yüksek düzeydeki çözünürlüğü ile veteriner hekimlere eksiksiz, kapsamlı, hızlı tetkik ve raporlama olanağı sunmaktadır.
Yüksek gradient 1,5 Tesla MR cihazı, ileri ve akıllı teknoloji desteği ile üretildiğinden en kaliteli ve en güvenilir teşhisi koyma teknolojisine sahiptir. Bu sistem, en küçük canlıda bile İSTENİLEN TÜM ayrıntıların yüksek çözünürlükte, keskin ve net olarak veteriner hekimin eline geçmesine olanak sağlar.
Bu sayede veteriner hekim tanı koyma konusunda oldukça yüksek avantaja sahip olur.

  • Evcil Hayvanınızın daha önce geçirmiş olduğu hastalıkları, ameliyat olmuşsa nereden nasıl bir ameliyat geçirdiği. Herhangi bir ilaç kullanımı devam ediyorsa (kalp,epilepsi, diğer ilaçlar) mutlaka bilgi  verilmelidir. Bu gibi özellikle epilepsi veya antidepresan ilaçlar bir gün öncesinde verilmesi kesilir.
  • MR çekimine gelmeden önce kimlik, tasma ve varsa kıyafetler çıkartılmalıdır.
MR çekimine girmeden önce hastama ne gibi işlemler uygulanacak?

MR çekimlerinde tam hareketsizlik durumu istenir ve bu yüzden  kedi ve köpeklerde, MR çekimi anestezi altında gerçekleştirilir. Elbette anestezi tüm canlılar için bir risk içerir, bu riski en aza indirmek için hayvanlara anestezi öncesi bir takım testler uygulanarak hayvanın anestezi riskleri değerlendirilir. Sonrasında MR uyumlu gaz anestezi cihazımızla daha güvenli bir şekilde çekim gerçekleştirilir.  MR çekimi sırasında uzman veteriner hekim, olası anestezi komplikasyonlarına anında müdahale etmek için küçük dostunuzun yanında bulunur.

MR Raporumu ne kadar sürede alırım?

MR çekimi sonrası, uzman radyoloğumuz tarafından oluşturulan raporlar en geç 2 gün içinde elinize ulaşır.

Bilgisayarlı Tomografi (CT) nedir?

CT (Tomografi), kedi ve köpeğinizin vücudunda X-ışını ile detaylı kesitsel görüntüler elde etmeye yarayan teknikler bütünüdür. Elde edilen veriler, bilgisayarlar sayesinde yeniden şekillendirilip radyologlar tarafından değerlendirilir.

CT, ortasında büyük bir halka şeklinde boşluğu olan bir makinedir. Kedi veya köpeğinizin uzandığı sedyenin çevresindeki halka ileri geri hareket ederek cihaz küçük kesitler şeklinde hayvanın vücudundan görüntüler alarak şüphelenilen bölgenin patoloji yönünden detaylı incelenmesini sağlar.

Multislice CT (Tomografi) nedir? Özellikleri ve avantajları nelerdir?

X-ışını tüpü halkanın etrafında dönerek X-ışınını oluşturur. Oluşan X-ışını sayesinde alınan görüntüler 2 boyutlu olarak elde edilir. Daha sonra bilgisayar yoluyla görüntüler 3 boyutlu hale getirilir.

Tomografi (CT)'ye çekimine girmeden önce hastama ne gibi işlemler uygulanacak?

Şu anki teknolojide CT cihazları yüksek hızda görüntü alabilme yeteneğine sahiptir. 5-10 dakika içerisinde işlem tamamlanabilmekte, ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilmektedir. İşlemin tekrarlanmasının önüne geçebilmek adına hastanın hareketsizliği çok önemlidir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda kısa etkili bir sedasyon tomografi işlemi için yeterli olacaktır. İşlem bittikten sonra kedi ve/veya köpeğinizin sedasyon durumundan normale dönmesi için tekrar ilaç uygulaması yapılır.

Tomografi (CT) öncesi ne gibi hazırlıklar yapmalıyım?

Evcil dostunuzun, sedasyon alacağını göz önünde bulundurarak 8 saat öncesinden yemek yemesine, en az 4 saat öncesinden de su içmesine izin vermemelisiniz. Eğer evcil dostunuzun kullandığı düzenli bir ilacı ya da sedasyon almaya engel bir durumu varsa bunu mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız. CT işlemi öncesinde araştırılacak patolojik alana bağlı olarak veteriner hekiminiz hastanızın evde ağız yoluyla ilaç almasını isteyebilir; yine hastanızın durumuna göre veteriner hekiminiz, işlem öncesi bazı kan testleri yapılmasını uygun bulabilir. CT sırasında herhangi bir metalin (tasma ve benzeri gibi) köpeğinizin ve/veya kedinizden üzerinde olmaması gerekmektedir.

CT işlemi köpeğimin veya kedimin sağlığına zarar verir mi?

CT işlemi Avrupa ve Amerika’da çok sık kullanılan, FDA tarafından onaylı, oldukça güvenli diagnostik bir işlemdir. Tek bir CT uygulamasında, köpeğinizin ya da kedinizin aldığı radyasyon oranı önemsenmeyecek kadar düşüktür. Bunun dışında gerekli hallerde parenteral uygulanan kontrast maddeye karşı nadiren alerjik reaksiyonlar şekillenebilir; kusma, dispne, eritem, ürtiker, hipotansiyon gibi intolerans reaksiyonu belirtileri hatta anafilaksi gözlenebilir. Böyle bir durumda veteriner hekiminiz gerekli uygulamaları yapacaktır ama yine de bazı ileri durumlarda bu tip reaksiyonları baskılamak mümkün olmayabilir. Bu tip alerjik reaksiyonlara yatkınlığı olan hastalarda artı-eksi şartların tümü göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.